böcek ısırıkları

BÖCEK ISIRMALARI

Böcek ısırmaları



Böcek ısırıkları yaz aylarının en sık karşılaşılan sorunlarından. Açık havada, doğada geçirilen sürenin uzamasıyla birçok böcekle temas etme ihtimalimiz artıyor. Ayrıca havaların ısınması böceklerin çoğalmasına da ortam hazırlıyor. Böcekler iğneleri yardımıyla veya tükürüklerindeki alerjen maddeleri ile ciltte tahriş, kaşıntı yapabilir. Bu durumda ısıran böceğin türü ve kişinin vereceği alerji cevabı önemlidir. Çok basit bir şekilde geçirilebileceği gibi, tüm vücutta hayati risk oluşturabilen reaksiyonlara neden olabilir.

Böcek ısırması nasıl olur?

Bu ısırıklar hafif kaşıntılarla geçebileceği gibi çok tehlikeli durumlara da neden olabilir. Bu nedenle önemle takip edilmesi gereken durumlardır. Ayrıca herkesin bu ısırmalara tepkisinin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Bir başkasında hiç belirti vermeyebilecek bir ısırık diğerinde şiddetli bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Böcek ısırması teşhisi konduğu zaman en sık karşılaşılan durum hastaların buna itiraz etmesidir. Aynı ortamdaydık neden sadece beni ısırdı gibi itirazlarla karşılaşırız. Herkesin bu ısırıklara tepkisinin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Bir başkasında hiç belirti vermeyebilecek bir ısırık diğerinde şiddetli bir alerjik reaksiyona neden olabilir.

Bu konuda kene, karınca, sivrisinek, karasinek, örümcek, akrep, tahtakurusu, pire, arı ve hayvan uyuzlarının ısırmalarını sayabiliriz.  

En sık karşılaştığımız sivrisinek ısırıklarındır. Bunlar yüz, kol, bacak gibi vücudun açıkta kalan bölgesinde küçük kaşıntılı kızarıklıklar şeklindedir. 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer.

Tahtakuruları özellikle eski mobilyalarda, yataklarda olur.

Sokak hayvanlarının sevdikten sonra pire ısırıkları görülebilir.

Kene ısırıkları erken fark edilmez, ağrısızdır. Ancak taşıdıkları önemli hastalıklar nedeniyle çok önemsenmesi gereken ısırıklardır. Kene ısırması durumunda doktora başvurmak ve kenenin dikkatli bir şeklide çıkarılması gerekir. 

At sineği ısırıkları ağrılı olabilir. Karınca ısırıklarından sonra bölgede kızarıklık ve şişlik olabilir.

Arı sokmalarında şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık olur.

Örümcek ısırıkları türüne göre ağrılı olabilir. Şişlik ve kızarıklık yapabilir. Nadiren bazı örümcekler zehirli olabilir. 

Akrep uyuşma, ağrı yanma ve şişlik olur. Zehirli olabilir.

Böcek ısırmalarına bağlı gelişebilecek sorunlar nelerdir?

Bu ısırmalar hafiften şiddetliye kadar uzanan geniş bir aralıkta alerjik reaksiyon yapabilir

Zehirli olabilir.

Bazı hastalıkları taşıyabilir.

Bölgenin tahrişi ve kaşınması sonucu enfeksiyonlara neden olabilir.

Genellikle ısırılan bölgede kaşıntı, kızarıklık, su toplaması ve şişlik olması beklenen bir dururumdur. Şiddetli alerjik reaksiyonlar yaşamı tehdit edebilir. Nefes darlığı, bulantı, kusma, dilde ve dudakta şişme, boğazda tıkanıklık, yaygın kaşıntı gibi belirtilerle seyreden alerjik reaksiyonlar acilen müdahale edilmesi gereken tehlikeli durumlardır.

Böcek ısırmalarından nasıl korunuruz?

Böcek ısırıklarından kaçınmak için çalılık ve çimenlik ortamlardan uzak durulmalı, mecbur kaldığımız durumlarda kapalı giysiler, korumalı ayakkabılar giyerek ısırılma ihtimalini azaltmaya çalışmalıyız.

Bazı böcek kovucu ürünler kullanarak bir ölçüde korunmaya çalışabiliriz. Ancak bu tarz vücuda sürülen ürünlerin ciltte alerjik reaksiyon yapabileceği akılda tutulmalı.”  

Böcek ısırıkları nasıl geçer?

Öncelikle hangi böceğin ısırdığını bilmek çok önemlidir. Örneğin akrep veya kene tarafında ısırılmışsanız hemen doktora başvurun. Bazı ısırıklar acil müdahale gerektirir. 

Enfeksiyonu önlemek için ısırılan bölgeyi sabunlu su ile yıkayın. Kolonya veya antiseptikle temizleyin. Hafif ısırıklar soğuk kompres uygulama ve yatıştırıcı kremlerle takip edilebilir. Yatıştırıcı kremler ve antihistaminikler faydalıdır. Ancak zehirli olduğunu düşündüğünüz bir yılan, akrep ve örümcek gibi ısırıklarda zaman kaybetmeden doktora başvurun.

Şale Yılmaz Ankara üniversitesi tıp fakültesini bitirdikten sonra önce klinik farmakoloji daha sonrada Dermatoloji alanında uzmanlığını tamamladı. Deri yaşlanması, antiaging tedaviler, lazer tedavileri, Mezoterapi, dolgu enjeksiyonları, Botoks uygulamaları,kimyasal peeling, aromaterapi, kilo yönetimi ve bölgesel zayıflama konusunda çok sayıda eğitimler aldı. 2005 yılından itibaren kliniğinde bu konularda çalışmalarına devam etmektedir. 2017 yılında iş etiketi ve davranış, profesyonel ve kişisel imaj, renk danışmanlığı, stil danışmanlığı, kurumsal ve kişisel marka yönetimi, sunum ve fasilitasyon eğitimlerini stylecolor-TYP akademie’ de tamamladı. Güzellik, stil, imaj ve yaşam konularında yazılarını bu sayfada sizlerle paylaşmaktadır.
İnternet sitesi http://www.saleyilmaz.com
Yazı oluşturuldu 116

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön