Çil nedir?
Yüz, dekolte ve omuz gibi güneşin daha çok etkilediği bölgelerde görülen küçük açık kahve lekelere çil denir. Oldukça sık karşılaşılan kozmetik bir durumdur.
Çil oluşumu genetik olarak yatkın ciltlerin güneş temasıyla oluşur. Özellikle açık tenli kızıl veya sarı saçlı ve açık göz rengine sahip kişilerde daha sık rastlanır.
Çil neden olur?
Cilde renk veren hücrelerin belirli noktalarda artmasıyla oluşur. Bu şekilde artan melanin ile ciltte bu renk düzensizliği oluşturur.
Güneş ışınlarının yoğun olduğu yaz aylarında artar, kış aylarında güneşin etkisinin azalması ve cildin kendini yenilemesiyle azalır.
Çil genetik olarak yatkın kişilere güneş ışınlarının etkisiyle oluşur.
Çil oluşumunu önlemek için neler yapılabilir?
- Çil oluşumunu önlemek için en önemli etken güneşten korunmaktır.
En az SPF 30 içeren bir ürün düzenli olarak kullanılmalı. Güneşli havalarda uzun süre gölgede kalmaya ve geniş şapkalar kullanmaya özen gösterilmelidir
Çil nasıl geçer?
- Hidrokinon veya retinoid gibi renk açıcı kremler kullanılabilir. Ancak bu tarz ürünler ciltte tahriş ve güneş hassasiyeti yapacağından yaz ayları kullanımları için uygun değildir.
- Kimyasal peeling uygulamaları ile glikolik asit veya TCA içeren özel solüsyonlar kullanılarak cilt yenilenir. Bu şekilde leke ve çiller azaltılır. Ancak bu uygulamalar da yaz ayları için riskli ve istenen oranda sonuç vermeyen uygulamalardır. Özellikle kış ayları bu uygulamaların etkinliği ve güvenliği açısında daha uygundur.
- Lazer uygulamaları yapılabilir. Bazı riskleri azaltmak lazer uygulamaları için kış ayları daha uygun zamanlardır.