cilt kuruluğu-şale yılmaz

CİLT KURULUĞU

Cilt kuruluğu nasıl geçer?

Cilt kuruluğu derideki nemin yetersiz olmasıdır. Ciltte gerginlik, kaşıntı, pullanma ve hatta çatlamalar görülebilir. Cilt bakteri, mantar ve alerjenlere karşı vücudu korur.  Kuruluk durumunda kaşıntı ve tahrişler artarak deri bütünlüğünü bozar, enfeksiyonlara giriş kapısı oluşturur. Bu nedenle önemsenmesi gereken bir durumdur.

Kuru cilt yapısı yapısal olarak görülebileceği gibi bazı çevresel faktörlere bağı da gelişebilir. 

Cilt kuruluğu sebepleri nelerdir?

Cilt kuruluğu yaşla beraber artar. Özellikle 40 yaş üstünde doğal olarak cildin fonksiyonlarının azalmasıyla yetersiz yağ üretimiyle cilt kuruluğu daha çok görülür.

Troid beziyle ilgili sorunlarda cilt kuruluğu görülebilir. Şeker hastalığında cilt kuruluğu görülebilir.

Kadınlarda menopoz sonrası cilt kuruluğunda artış gözlenebilir. 

Genetik ve yapısal sebepler cilt kuruluğuna neden olabilir. 

Çevresel faktörler, cildi hırpalamak, ovuşturmak, sert yapıda temizleyiciler kullanmak kuruluğu arttırabilir.

Banyo alışkanlıkları, uzun süren duşlar, sıcak suyla yıkanma, kurutan sabun ve duş jeli kullanmak, cildi sık sabunlamak cilt kuruluğunu arttırır.

Çevresel faktörler soğuk ve kuru havanın olduğu bir iklimde yaşıyorsanız.   Ayrıca ısıtıcılar, klimalar cilt kuruluğunu arttırır. Aşırı sıcak ortamlarda da cilt kuruluğu artar. Bulunduğunuz ortamı nemlendirmeye özen gösterin.

Kimyasal temasının çok olduğu bir işinizin olması cildinizi kurutma ve bazı tahriş ve alerjileri tetikleme konusunda risktir. Bu nedenle kimyasal temasınızı mutlaka eldiven kullanarak yapın.

Yüzme havuzlarındaki kimyasallara temas ediyorsanız cildin kuruması artar.

Bazı ilaçların yan etkisi olarak cilt kuruluğu görülebilir. 

Az sıvı almak, yetersiz beslenme cilt kuruluğuna neden olabilir.

Cilt kuruluğunda kaşıntı neden olur?

Cilt kuruluğuna kızarıklık, kaşıntı ve zaman zaman cilt tahrişleri eşlik edebilir. Ciltte çatlamalar görülebilir. Deri bütünlüğünün ve bariyerinin bozulması ciltte enfeksiyonlara ve alerjilere zemin hazırlar.

Cilt kuruluğuna ne iyi gelir?

Banyoda ılık suyla, kısa süren duşlar alın.

Cildi yumuşak kimyasal içeri az, mümkün olduğunca doğal yapıda yumuşak temizleyicilerle temizleyin. Sentetik koku, koruyucu, alkol içeren ürünler kullanmayın. 

Banyo sonrası bol, bol nemlendirin. Özellikle duştan hemen sonra nemlendirme cildin nemini daha çok arttırır.

Yağlar ciltten nem kaybını engelleyerek faydalı olur. 

Bu amaçla Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.

Yeterli sıvı tüketin. 

Cildi soğuk havadan koruyun. Atkı, eldiven ve şapka kullanın. Dudak, el ve yüz nemlendiricinizi sürün. Güneş korucunuzu ihmal etmeyin.

Her gün nemlendiricinizi sürün. Gerekirse günde 2-3 kez sürün. 

Güneş altında, sıcak ortamda uzun süre bulunmayın.

Besinlerinize dikkat edin sağlıklı yağ tüketiminizi kısıtlamayın. 

Cilt kuruluğuna hangi vitamin eksikliğinden olur?

Omega 3, avokado, B vitamininden zengin beslenin, sağlıklı balıklar, ceviz, badem tüketin.

Kıyafetlerinizi İpek ve pamuklu gibi doğal kumaşlardan seçin. Çok sıkı terlemeye neden olan sentetik kumaşlardan kaçının. Deterjanlarınızı kimyasal içeriğine dikkat edin.

Bunlara rağmen kuruluk şikâyetiniz azalmıyorsa ciltte kaşıntı, tahriş ve enfeksiyonlar varsa dermatoloğunuza başvurun. 

Cildinizde tahriş, enfeksiyon ve kaşıntı varsa dermatoloğunuza başvurun.

Cilt kuruluğu için krem

Ürün seçerken içerik okumayı ve bilinçli seçim yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Kuru ciltler için en faydalı içeriklere göz atarsak;

Gliserin, nemlendirme özelliği güçlü, renksiz ve kokusuz bir içeriktir.

Hindistan cevizi yağı tek başına kullanılabilecek çok iyi bir nemlendiricidir. Cildi nemlendirir, yumuşatır. Özellikle kuru ciltler için güvenli, ucuz bir kurtarıcıdır.

Hyalüronik asit çok popüler bir içeriktir. Yüz için kullanılan ürünlerde de çok sık kullanılır.

Cildi nemlendirir ve dolgunlaştırır bir içeriktir. 

Shea yağı, cilt bakımında bilinen çok faydalı bir içeriktir. Cildi yumuşatır, nemlendirir ve sakinleştirir. 

E vitamini, badem yağı, ayçiçeği yağı ve avokado gibi farklı besinlerde bulunabilen çok faydalı bir yağdır. Bunları beslenme yoluyla da alabilirsiniz. Serbest radikallerin olumsuz etkilerini önlediği gibi, cildin nem seviyesini arttırır.

Jojoba yağı, hemen her cilt tipinin kullanabildiği nadir bir yağdır. Yağlı ve karma ciltler bile kullanabilir. Ciltte sebum gibi davranarak yağlanmayı dengeler. Cildi yağlılık hissi bırakmadan nemlendirir. 

Seramidler; derinin yapısında bulunan maddelerdir. Ciltten su kaybını önlemek için bariyerini korumak konusunda faydalıdır. Bu nedenle cilt nemini korur. Esneklik ve yumuşaklık sağlar.

Şale Yılmaz Ankara üniversitesi tıp fakültesini bitirdikten sonra önce klinik farmakoloji daha sonrada Dermatoloji alanında uzmanlığını tamamladı. Deri yaşlanması, antiaging tedaviler, lazer tedavileri, Mezoterapi, dolgu enjeksiyonları, Botoks uygulamaları,kimyasal peeling, aromaterapi, kilo yönetimi ve bölgesel zayıflama konusunda çok sayıda eğitimler aldı. 2005 yılından itibaren kliniğinde bu konularda çalışmalarına devam etmektedir. 2017 yılında iş etiketi ve davranış, profesyonel ve kişisel imaj, renk danışmanlığı, stil danışmanlığı, kurumsal ve kişisel marka yönetimi, sunum ve fasilitasyon eğitimlerini stylecolor-TYP akademie’ de tamamladı. Güzellik, stil, imaj ve yaşam konularında yazılarını bu sayfada sizlerle paylaşmaktadır.
İnternet sitesi http://www.saleyilmaz.com
Yazı oluşturuldu 116

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön