Eksfoliasyon nedir?
Cilt hücrelerimiz ortalama olarak 30 günde yenilenir eskiyen hücreler atılır yeni cilt hücreleri gelir. Bu yenilenme genç yaşlarda daha hızlıyken yaş alma sürecinde yavaşlar ve uzar.
Cildin yenilenmesi genç ve sağlıklı görünümü için gereklidir. Zaman zaman yüzeyde kalan ölü hücreler atılamaz ve cilt yüzeyinde birikir. Gözeneklerin tıkanmasına ve cildin kaba, kuru, cansız ve mat görünümüne neden olur. Cilt yeterince temizlenemez. Kullandığımız maske ve nemlendiricilerden faydalanamaz. Ayrıca gözeneklerin tıkanması sivilce ve komedon oluşumlarına neden olur. Kullanılan fondöten iyi görünmez.
Eksfoliasyon işlemi ölü hücrelerin fiziksel veya kimyasal olarak atılmasıdır. Bu yöntem cilt için son derece faydalıdır. Her cildin belirli bir sıklıkta bu yönteme ihtiyacı farklıdır.
Eksfoliasyonun faydaları nelerdir?
Genel olarak baktığımızda ölü hücreler atılır, cilt gözenekleri temizlenir, toksinler atılır, dolaşım düzenlenir. Kullanılan maske ve nemlendiricilerin emilimi artar cilt daha iyi nemlenir ve beslenir.
Kolajen üretimi artar. Kırışıklık görünümü azalır. Elastikiyet artar.
Cilt daha aydınlık, parlak ve canlı görünür.
Gözenek tıkanıklığı azalacağı için akneye eğilim azalır.
Eksfoliasyonun riskleri nelerdir?
Yanlış ürünlerle ve ihtiyaçtan fazla peeling yapılırsa cilt tahrişi ve kuruluk artar. Mikroyırtıklar oluşur. Kılcal damar görünümü ve yara izleri oluşur. Cilt bariyeri bozulur. Ciltte kuruluk, leke ve hassasiyet oluşumu görülebilir. Cilt bariyerinin bozulması ciltten nem kaybına neden olacağı gibi çevresel zararlılara daha açık ve duyarlı hale gelir. Cilt yaşlanması hızlanır. Cildin koruyucu mekanizmaları zayıflar. Ciltte enfeksiyon veya alerji oluşumlarına zemin hazırlar.
Peeling yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
- Ciltte alerji, hassasiyet veya yara varsa peeling uygulamayın.
- Gereğinden sık veya uygun olmayan ürünlerle yapılan peelingler cilt bariyerini bozar, ciltte tahriş yapar. Bu durum hiç istenmeyen bir durumdur.
- Ciltte enfeksiyon varsa mekanik peelingler uygulamayın, enfeksiyonun artmasına ve yayılmasına neden olur.
- Ciltte sivilce, roza veya egzama gibi sorunlar varsa doktorunuza danışmadan bu tür uygulamalar yapmayın.
- Sonrasında mutlaka nemlendirici ve güneş koruyucu kullanın cildi temiz tutun. Tahriş oluşturabilecek ağda veya lazer gibi işlemlerden bir süre uzak durun.
- İşlem sonrası cildi bol, bol nemlendirin.
- Cilt tipine göre haftada 1-3’den fazla kullanmayın. (Hassas ciltlerde daha az, yağlı ciltlerde daha sık kullanılabilir.)
Eksfoliasyon nasıl yapılır?
Fiziksel peeling
Peeling eldiveni, temizlik fırçaları veya içinde tanecikler bulunan ürünler kullanılarak yapılır. Bunlar mekanik etki ile üstteki ölü derilerinin uzaklaştırılmasını sağlar.
Burada ürün seçimi çok önemlidir. Büyük partiküllü ürünler, sert uygulamalar, veya gereğinden sık yapılan işlemler cilt tahrişi yapar.
Kimyasal peeling
Retinol, AHA, BHA asitler veya enzimler kullanılarak yapılır. Burada sadece ölü hücrelerin atılması değil ek bazı faydalar da sağlanır. Cilt yenilenmesi hızlanır. Kolajen üretimi ve cilt nemi artar. Cildin yağ ve nem dengesi sağlanır. Lekeler açılır. Gözenekler azalır. Bu ürünler de cilt yapısına göre seçilerek uygulanmalı.
Hassas ciltlerde peeling daha seyrek yapılmalı ve yumuşak ürünler tercih edilmeli. En doğrusu doktorunuza danışarak planlanmalıdır.
Normal ciltler fiziksel veya kimyasal peeling kullanabilir. Yumuşak ürünlerle haftada 1-2 uygulama yapılabilir.
Kuru ciltler özellikle glikolik asit içeren düşük konsantrasyondaki ürünleri tercih edebilir. AHA’nın nemi arttırıcı ve cilt yenileyici özellikleri vardır. Bazı ciltlerde hassasiyet fazla olabilir ve glikolik asit kullanımı sorun oluşturabilir.
Yağlı ciltler için mekanik peelingler veya salisilik asit, AHA ve retinol kullanılabilir.
Akneli ciltler için salisilik asit, retinol ve glikolik asit daha uygundur.