Güneş koruyucu nasıl seçilir?
Ürün UVA ve B’ye etkili mi?
SPF değeri yeterli mi?
Fiziksel güneş koruyucular mı? Kimyasal güneş koruyucular mı içeriyor?
Antioksidan içeriyor mu?
Yapısı ve özellikleri bana uygun mu?
Ürün etkili koruma sağlıyor mu?
Güneşin zararlı etkileri bilinse de yetersiz güneş korumaya bağlı sorunlarla hala karşı karşıya gelebiliyoruz. Güneş yanıkları, cilt kanseri, cilt yaşlanması UVA ve B’ye bağlı olarak yaşadığımız sorunlar.
Yaz mevsiminin gelmesiyle güneş korumanın önemini bir kez daha hatırlamalıyız.
UVB daha çok cildin üst yüzeyine teki ederek yanıklara ve cilt kanserine neden oluyor. UVA ise daha derin cilt kısımlarına etki ederek ciltte yaşlanma, sarkma ve kanser oluşumuna etkili.
Ürünleri tanımak açısından kimyasal ve fiziksel güneş koruyucular arasındaki farklara göz atalım fiziksel güneş koruyucular bariyer oluşturarak güneş ışınlarının yansımasına, kimyasal olanlar ise ultraviyoleyi etkisizleştirerek cilde zarar vermesine engel olur.
Güneş koruyuculardan yeterli sonucu alabilmek için doğru ürünü, doğru şekilde kullanmalıyız.
Güneş koruyucu nedir?
UVA ve B’ye karşı koruyucu, geniş etkili bir ürün olmalı.
Kış aylarında SPF 15 veya 30 olabilir. Yaz için en az SPF30 olmalı. Yaz aylarında ve açık renk cilt rengine sahip olanlarda bu sayı daha yüksek olmalı.
Hiçbir güneş koruyucunun %100 koruma yapamayacağı akılda tutulmalı. Ek önlemlerle daha etkin koruma sağlanmalıdır. Güneşin yoğun olduğu saatlerde gölgede kalmak, açık renk giysiler, şapka ve gözlükle korunmak faydalıdır.
Koruma faktörü cilde göre belirlenmeli eğer açık tenli kolayca kızaran ve yanan bir cildiniz varsa daha yüksek koruma faktörlerini tercih edin. SPF 50 sizin için daha iyi olacaktır. Daha koyu tenlilerde düşük faktörlü ürünler kullanılabilir.
Gebelik döneminde özel geliştirilmiş güvenli ürünlerle özenle korunma yapılmalıdır.
Açık havada spor yapıyorsanız terlemeyle etkisini kaybetmeyen ürünleri tercih edin. Uzun saatler dışardaysanız 2 saat arayla tekrarlayın.
Hassas ciltler, güneş koruyuculara bağlı olarak dahi sorun yaşayabilir. Bu nedenle hipoalerjik, paraben ve parfüm içermeyen ürünleri tercih edin. Test ederek, deneyerek ürün alın.
Güneş koruyucu nasıl sürülür?
Kuru ciltler krem, yapıda ürünlerle, yağlı ciltler yağsız losyon veya jel yapıda ürünleri daha rahat kullanabilirler.
Dudak ve göz çevresini uygun ürünlerle korumayı ihmal etmeyin. Özellikle göz çevresine kullanılacak ürünlerin gözde tahriş yaratmayacak içeriklere sahip olması önemlidir.
İyi bir etki için, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürün.
2 saat arayla yenileyin.
Yüzme ve terlemeyle etkinin azalacağını veya kaybolacağını hesaplayın ve tekrarlayın.
Güneş koruyucunuzun son kullanma tarihine dikkat edin, açtığınız ürünü 6-8 ayda bitirmeye gayret edin. Sıcakta ve güneş altında bekletemeyin. Rengi, kokusu, kıvamı değişmiş ve bayatlamış ürünleri kullanmayın.