Güneş yanığı cildin yoğun olarak güneşte kalmasıyla oluşan durumdur.
Güneş yanığında etkili faktörler, cilt tipiniz, güneş ışınlarının yoğunluğu ve güneşe maruz kaldığınız süredir. Örneğin temmuz ayında öğlen saatlerinde Antalya’da güneşlenen açık tenli bir kişide kısa sürede güneş yanığı oluşabilir.
Güneş yanıkları nasıl olur?
Ciltte kızarıklık, yanma ve hassasiyet ile başlar daha sonra şikayetlere kuruluk, kaşıntı ve m soyulmalar eşlik eder. Daha şiddetli durumlarda kabarmalar ve su toplamalar görülür. İlk anda güneş yanığını fark edemeyebilirsiniz şikayetler saatler sonra daha çok artar.
Güneş yanıkları hafiften şiddetliye farklı düzeyde olabilir.
Ateş, titreme, mide bulantısı, baş ağrısı, tansiyon düşmesi ve halsizlik gibi ciddi sorunların eşlik ettiği durumlarda mutlaka acilen doktora başvurulmalı. Gerekli tıbbi destek sağlanmalıdır.
Güneşten koruyucu kullanmaya, riskli saatlerde güneş altında dolaşmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca güneş gözlüğü, şapka ve açık renkli kıyafetler koruyucudur.
Bazı ilaçlar ve kullanılan kozmetikler güneşe duyarlılığı arttırarak yanık oluşumunu hızlandırabilir. Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa deniz tatillerine giderken içeriklerine dikkat edin. Eğer bu şekilde yatkınlık oluşturan bir ilaç kullanıyorsanız güneş korumaya daha çok özen gösterin.
Güneş yanıklarına ne iyi gelir?
UVA ve B’ye etkili güneş koruyucu kullanın. Açık renk cilt yapısına sahipseniz daha yüksek korumalı güneş koruyucuları tercih edin.
Bebeklerde, çocuklarda güneş koruma çok önemlidir. 6 ayın altında bebekler gölgede tutulmalı kıyafetle korunmalıdır. Erken yaşlarda alınan güneş ışınları çok daha risklidir.
Yine gebelik dönemin de yeterli güneş koruma yapılamazsa cilt lekeleri kolayca oluşur. Gebeler için özel geliştirilen güneş koruyucular kullanılmalıdır.
Güneş yanıklarında en önemli yaklaşım güneş yanığı oluşturmamaktır. Güneş yanıkları cilt kanseri riskini arttıran önemli bir faktördür. Ayrıca cilt yaşlanmasını hızlandırır ve lekeleri arttırır. Erken başlayan sarkma ve kırışıklıklara neden olur.
Güneş yanıkları nasıl geçer?
Hafif güneş yanıklarında soğuk uygulamalar, soğuk duşlar faydalıdır. Aloe vera ve papatya gibi yatıştırıcı içerikli kremler ve losyonlar cildi yatıştırmak için kullanılabilir. Bazı soğutucu, ağrı kesici jeller kullanılabilir. Su toplayan bölgeler enfeksiyondan korunmalı gerekli olursa yara bakımı yapılmalıdır.
Yoğurt ve diş macunu sürmek gibi halk arasında yaygın kullanılan yöntemlerin gerçekte bir faydası olmaz.
Güneşten kaçınmak, bol su içmek, sudan zengin gıda tüketerek kaybedilen sıvıyı yerine koymak faydalıdır.