İyi bir ilk izlenim için neler yapılmalı?
İlk izlenim yeni tanıştığımız birini ilk kez gördüğümüzde bizde oluşan olumlu veya olumsuz izlenimdir. Bu süre ortalama olarak 30 saniyedir. Hepimiz bir insanı tanıma konusunda kişiliğinin, kültürün, çok önemli olduğunu biliyoruz ve bunları bu kadar sürede öğrenme şansımızın olmadığını da biliyoruz, ancak zihnimiz bu şekilde çalışıyor ve objektif olamıyor. İlk kez karşılaştığı biri hakında bilinç dışı olarak bir takım yargılara varıyor ve ona göre kararlar veriyor. Ayrıca kısa sürede oluşan bu ilk izlenimi daha sonra değiştirmekte oldukça zor. İyi bir ilk izlenim yaratabilmek, işte ve özel hayatta başarıyı getirecektir. Olumlu izlenim bıraktığınız insanlar size sempati duyacak ve sizinle görüşmeye , sizinle çalışmaya istekli olacaklardır. İyi haber şu ki ilk izlenim belli noktalara dikkat edilerek yönetilebilir bir süreçtir.
Hangi yaşta, sosyal çevrede, meslekte olursak olalım her insan çevresinde olumlu imaj oluşturmak ister. Bu nedenle nasıl göründüğünü önemser.
Peki siz nasıl bir ilk izlenim bırakıyorsunuz?
Başarılı bir imaj oluşturmanın ilk adımı önce mevcut durumu değerlendirmekle başlar. İstediğiniz görünüme sahip misiniz yoksa bazı açılardan gelişmeye ihtiyacınız mı var? İsterseniz bu konuda çevrenizden yakınlarınızdan da yardım alabilirsiniz.
Nasıl bir ilk izlenim bırakmak istiyorsunuz?
Hedefleriniz neler? Çevrenize nasıl bir mesaj vermek istiyorsunuz? Kullandığınız renkler, saç şekliniz, makyajınız, kıyafetleriniz, aksesuarlarınız sizin yaş, meslek, kişilik, çevre, sosyal statü ve yaşam şeklinizle uyumlu olmalıdır.
İlk izlenim nasıl oluşur?
%55 renkler, giyim ve vücut dili
Bakımlı, itinalı bir görünüm profesyonel durur ve güven uyandırır. Vücudunuzla uyumlu kıyafet, yere, ortama uygun size yakışan tonlarda renk seçimi önemlidir. Saçlarınız en önemli aksesuardır. Renk ve kesim olarak sizinle uyumlu, temiz bakımlı olmalıdır. Beden diliniz başkalarına gönderdiğiniz sessiz mesajdır. Duruşunuz, kollarınızın, bacaklarınızın duruşu, gülüşünüz, mimikleriniz, göz temasınız karşınızdaki insan tarafından içgüdüsel olarak algılanır ve yorumlanır. Kendinden emin, özgüvenli duruş, doğal içten bir gülümseme, göz teması kurma, el sıkarken samimi olmak önemlidir. En önemli konu kendinizi özgüvenli hissedin siz nasıl hissederseniz karşı taraf sizi öyle algılar.
%38 konuşma şekli, ses tonu ve vurgular
Ses tonumuz, konuşma şeklimiz, konuşma hızımız karşı taraf tarafından algılanır ve yorumlanır. Eğer rahat ve güvenliysek ses tonumuza ve konuşmamıza yansır ve hissedilir. Karşı tarafı ilgiyle dinleyin, sözünü kesmeyin cümlelerini tamamlamayın. Çok yüksek veya düşük tonda konuşmayın. İnsanları sıkacak kadar uzun, ilgisiz konulardan söz etmeyin. Onlara özel yaşamlarıyla ilgili sorular sormayın. Diksiyonla ilgili sorun yaşıyorsanız bununla ilgili destek alın, kendinizi geliştirin.