Kimyasal Peeling nedir?
Kimyasal peeling, tüm dünyada kozmetik alanında çok yaygın bir uygulama.
Cilt hücrelerinin bir yaşam döngüsü vardır. Üst derideki hücreler zamanla yaşlanarak atılır yerine genç sağlıklı hücreler gelir. Derinin yenilenmesi çocuklarda çok hızlıdır, yaşlandıkça gitgide yavaşlar. Hücreler yenilenemez üstteki yaşlanmış hücreler atılamaz böylece cilt incelir, cansız ve kaba görünür.
Zamanla ciltteki kollajen ve elastin lifleri azalır ve yapısı bozulur, cilt elastik yapısını ve gerginliğini kaybeder sarkık, kırışık bir görünüm oluşur.
Kimyasal peeling cildin görünümünü düzeltmek amacıyla özel solüsyonlar kullanılmasıdır. Bu tedavide cildin hasarlı üst kısmı istenilen düzeye kadar etkilenir ve hedeflenen iyileşme sağlanır. Cilt parlak, genç, sağlıklı bir görünüm kazanır.
Kimyasal peeling amacıyla değişik solüsyonlar kullanılır. Bu tedavi başta yüz, eller ve dekolte olmak üzere cildin hemen her bölgesine uygulanabilir.
Glikolik, laktik, mandelik asit “Alfa Hidroksi Asitler(AHA), olarak adlandırılır, meyvelerden ve diğer besinlerden elde edilir ve yüzeyel peeling tedavisinde kullanılır.
TCA (trikloroasetik asit), ile yüzeyel veya orta derinlikte peeling tedavisi yapılır. Leke ve iz tedavisinde kullanılabilir.
Salisilik asit, özellikle sivilce ve sivilce izleri tedavisinde tercih edilir. Yüzeyel peeling yapar.
Pirüvik asit, leke, akne ve antiaging amaçlı kullanılabilir, soyulmaya neden olmadığı için konforlu bir uygulamadır.
Kimyasal peelingin faydaları nelerdir?
Ciltte oluşan lekeler, izler, kırışıklık, matlık, sivilce gibi pek çok sorun bu uygulamalarla tedavi edilebilir.
Kimyasal peeling tedavisi ile sağlıklı ve genç hücrelerin cildin yüzeyine gelmesi, canlılığını kaybeden problemli hücrelerin atılması sağlanır. Buna ek olarak kollajen ve elastin liflerde yapılanma sağlanarak elastikiyet ve gerginlik artışı olur.
Kimyasal peeling tedavisi hangi sorunlarda kullanılır?
Akne(sivilce) tedavisi
Cilt çatlakları
Sivilce izleri ve lekeleri
İnce çizgi ve kırışıklıkların azaltılması
Kuru- cansız cilt tedavisi
Ciltteki açık gözeneklerin azaltılması
Gözaltı morluklarının azaltılması
İstenmeyen renk değişikliklerinin (yaşlılık, güneş, gebelik ve ilaç lekeleri) giderilmesi
Ayrıca yaşlanma etkilerini geciktirmek ve cildi gençleştirmek için her sağlıklı cilde de uygulanabilir.
Kimyasal peeling nasıl yapılır?
Peeling tedavisi planlanırken hastanın problemi, ve sosyal şartları göz önüne alınır. Bu tedavi uzman kişiler tarafından uygulandığında çok etkili ve güvenlidir
Kullanılan solüsyonun türüne, konsantrasyonuna göre yüzeyel, orta ve derin peelingyapılabilir. Uygulanacak seans sayısı ve aralıkları seçilen ilaca ve tedavi edilecek soruna göre seçilir.
Yüzeyel peeling kızarıklık, pullanma ve kuruluk şeklinde cilt değişimlerine neden olur. Oldukça kontrollü ve yüzeyel bir işlemdir. Gözle görülen bir hasarlanma oluşturmadığı için günlük hayatı aksatan bir uygulama değildir.
Orta derinlikte peeling uygulamaları ortalama olarak 1 hafta süren kabuklara neden olabilir. Tedavi etkinliği yüzeyel peelinglere göre daha fazladır.
Derin peeling çok yoğun ve iyileşme sürecinin uzun olduğu tedavilerdir, pratikte çok sık uygulanmayan yöntemlerdir.
Tedavi derinliği arttıkça iyileşme süreci uzar. İz, leke ve enfeksiyon gibi sorunlarda görülebilir. Peeling tedavisiden sonra cildin desteklenmesi ve güneşten korunması önemlidir. Ayrıca cildi tahriş edecek uygulamalardan ve kimyasal temasından kaçınmak gerekir.