kozmetik alerjisi- şale yılmaz

KOZMETİK ALERJİSİ

KOZMETİK ALERJİSİ NASIL OLUR?

Günde ortalama 7 farklı kozmetik ürün kullandığımız tespit edilmiş. Sanırım güzelliğine düşkün bakımlı kadınlarda bu sayı çok daha yüksektir.

Kısacası modern dünyada kozmetiklerden vaz geçmek imkânsız gibi görünüyor. Bu nedenle kozmetikleri yakından tanımalı ve doğru seçimler yapabilmeliyiz.

Kozmetik alerjileri oldukça sık karşılaşılan sorunlar bazen bunları ayırt etmekte zorlanabiliriz, başka sorunlarla karışabilir. 

Kozmetik alerjisi belirtileri nelerdir?

Kozmetik alerjileri, ürün kullanımına bağlı olarak gelişen kaşıntı, kızarıklık, döküntü, pullanma, kuruluk, yanma ve batma gibi sorunlardır.

İki şekilde kozmetik alerjisi görebiliriz. 

İrritan kontak dermatit, içeriğindeki bileşenin cilt tahrişiyle oluşur genel olarak uygulama alına sınırlıdır.

Alerjik kontak dermatit, cildimizin içerikteki maddeye karşı oluşturduğu alerjik reaksiyon söz konusudur. Şikayetler daha yaygın ve şiddetli olabilir.

Ayrıca yine yanlış kozmetik seçimi ciltte sivilce oluşumuna ve lekelere de neden olabilir.

  • Bir kozmetik ürün birçok bileşen içerir, içlerinden sadece biri alerji oluşturabilir. Cildin tepkisi çok hızlı olabileceği gibi çok geçte olabilir.
  • Göz çevresi, boyun ve dudak bölgesi alerji oluşumuna daha yatkın bölgelerdir.
  • Son kullanım tarihi geçmiş veya bozulmuş kozmetikler daha çok alerjiye neden olabilir.
  • Yeni başlayacağınız ürünü önce dirsek iç yüzüne sürerek deneyin herhangi bir sorun oluşturuyorsa yüze kullanmayın. 
  • Hipoalerjik, dermatologlar tarafından test edilmiştir veya tahriş etmez yazan ürünlerin tamamen güvenilir olduğunu düşünmeyin. Sizde hangi içeriğin alerjiye neden olacağını önceden bilemeyiz. 

Kozmetik alerjisine ne iyi gelir?

  • Kullandığınız bütün kozmetikleri not alın. Genellikle yeni başlanan üründen şüpheleniriz, ancak yıllardır kullandığınız bir ürün sonradan probleme neden olabilir.
  • Reaksiyonun ne zaman başladığını ne zaman artıp azaldığını gözlemleyin. Bu şekilde soruna neden olan ürünü bulmak kolaylaşabilir.
  • En çok soruna neden olan içerikler kokular, koruyucular, renklendiriciler, uçucu yağlar (uçucu yağlardan en çok alerjiye neden olabilecekler çay ağacı, nane ve tarçın uçucu yağıdır.) ve lanolindir. (Lanolin koyun yününden elde edilir ve nemlendirici olarak kullanılır.)
  • Tırnak yapıştırıcılar, ojeler, saç boyaları, duş jelleri,  nemlendiriciler, sabunlar, temizlik mendilleri, deterjanlar 
  • Şüphelendiğiniz ürünü hemen kesin şikâyetleriniz azalmıyorsa dermatoloğunuza başvurun.
  • Alerji olan bölgeyi tahrişten, ovuşturmaktan, aşırı sıcaktan ve soğuktan koruyun.

Kozmetik alerji testi nasıl yapılır?

Eğer alerjiye neden olan etkeni tespit etmekte zorlanırsak deri yama testlerinden faydalanabiliriz. Bu testte alerjiye neden olabilecek içerikler küçük kutucuklara konarak cilde yapıştırılır.  Daha sonra bunlar çıkarılarak 24-48 saat sonra bölgede kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya su toplama olup olmadığına bakılır.

Şale Yılmaz Ankara üniversitesi tıp fakültesini bitirdikten sonra önce klinik farmakoloji daha sonrada Dermatoloji alanında uzmanlığını tamamladı. Deri yaşlanması, antiaging tedaviler, lazer tedavileri, Mezoterapi, dolgu enjeksiyonları, Botoks uygulamaları,kimyasal peeling, aromaterapi, kilo yönetimi ve bölgesel zayıflama konusunda çok sayıda eğitimler aldı. 2005 yılından itibaren kliniğinde bu konularda çalışmalarına devam etmektedir. 2017 yılında iş etiketi ve davranış, profesyonel ve kişisel imaj, renk danışmanlığı, stil danışmanlığı, kurumsal ve kişisel marka yönetimi, sunum ve fasilitasyon eğitimlerini stylecolor-TYP akademie’ de tamamladı. Güzellik, stil, imaj ve yaşam konularında yazılarını bu sayfada sizlerle paylaşmaktadır.
İnternet sitesi http://www.saleyilmaz.com
Yazı oluşturuldu 116

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön