Lazer epilasyon nedir?
Lazer epilasyon değişik dalga boylarındaki ışık enerjisi kullanarak istenmeyen tüylerin yok edilmesi tedavisidir.
Yaşam kalitesi, sağlığa ve estetiğe verilen önem arttıkça lazer epilasyona kadınlar ve erkekler tarafından gelen talep te artmıştır. Aşırı tüylenme estetik bir sorun olduğu kadar, tıbbi bir sorundur. Fazla tüyün varlığı terleme, koku oluşumu ve enfeksiyona neden olur. Tıbbın pek çok alanında olduğu gibi lazerler alanında da gelişmeler çok hızlı olmuştur eski cihazlara oranla yeni geliştirilen lazer sistemleri başarılı, hızlı ve güvenlidir.
Lazerlerle ilgili en çok merak edilen konulardan biri yöntemin güvenliğidir. İlk lazer sistemleri yaklaşık 40 yıl önce kullanılmaya başlanmıştır. Bugüne kadar çok sayıda uygulama yapıldığı için güvenliğiyle ilgili soru işareti kalmamıştır. Tabi ki bu tedavinin uzman kişilerce ve doğru şekilde uygulanması şartıyla olacaktır. Yanlış uygulamalarda lekeden, ize pek çok sorun yaşanabilir.
Hastanın sağlık durumu, ağızdan ve dıştan kullandığı ilaçların bilinmesi tedavi planlanırken çok önemlidir. Gebelik, bazı cilt hastalıkları veya iç hastalıkların varlığı bu tedavinin yapılmasını kısıtlayabilir. Hormon bozukluklarının gözden kaçması tedavi çok doğru uygulansa bile başarısız sonuçlara neden olur
Günümüzde milyonlarca insan yüzlerindeki ve vücudunun çeşitli bölgelerindeki tüylerden şikayet etmektedir. Özellikle 18- 25 yaşlar arasındaki kadınların %15’inde yoğun tüylenme görülür. Bunun yanında vücudundaki tüylerden rahatsız olan eden erkeklerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu güne kadar istenmeyen tüylerden kurtulmak için uygulanan ağda, tıraşlama, çekme, tüy dökücü krem gibi yöntemler kişiye sadece geçici bir rahatlık verip, kesin çözüm olamamaktadırlar.
Halk arasında iğneli epilasyon olarak bilinen elektroliz yöntemi ise geniş alanlarda uygulandığında çok zaman alabilen uygulamalardır. Uygun ortamlarda, deneyimli bir uzman tarafından yapılmalıdır aksi takdirde enfeksiyon, leke ve iz bırakma gibi yan etkiler olabilir. Epilasyonda eski yöntemler artık yerini, daha konforlu ve hızlı olan lazer epilasyona bırakmıştır.
En başarılı lazer cihazı hangisidir?
Bu konu en çok tartışılan konulardan biridir. Lazer epilasyon yaptırmak isteyen kişiler çevrelerinden farklı şeyler duyarlar ve bu konuda karasızlık yaşarlar. Bu soruya net bir yanıt yoktur, çünkü her lazer cihazının birbirinden eksik ve fazla yönleri vardır. Cihazın seçimi hastanın cilt tipi ve tüy yapısına bakılarak yapılır. Bazı cihazlar açık renk ciltlerde güvenle kullanılırken bazı cihazlar koyu renkli hatta bronzlaşmış ciltte kullanılır, bazı cihazlarda bir bölgede çok başarılı epilasyon yaparken başka bölgede tüy artışı yapabilir. Bu nedenle doğru seçim ve tedavi için konuda uzman doktora danışmak en doğru yaklaşımdır.
Lazer epilasyon nasıl etki eder?
Vücudumuzdaki tüylerin belirli bir yaşam döngüsü vardır. Büyür, duraklar ve dökülür. Tüyün lazere en duyarlı olduğu dönem büyüme dönemidir. Diğer tüylerin etkilenebilmesi için büyüme evresine geçmesi gerekir bu nedenle lazer epilasyon tekrarlayan seanslar şeklinde yapılmalıdır.
IPL ve diğer lazer sistemlerinden çıkan belli dalga boyundaki ışık, kıl köklerinde yer alan melanin denilen renk oluşumundan sorumlu yapı tarafından tutularak ısıya dönüşür ve kıl kökünde hasara neden olur. Her IPL veya lazer epilasyon uygulamasında kıl köklerinin yaklaşık %10-20 ‘u bu şekilde etkilenir. Bu nedenle epilasyon tedavisi birkaç seans sürer. Seans sayısı uygulanan bölgeye ve kıl yapısına göre 4-8’tır. Seans aralıkları 6 -8 haftadır. Açık ten, koyu kıl rengi tedavide en avantajlı durumdur. Kol altında seanslar daha erken biterken, yüz uygulamaları daha çok seans gerektirir.
Hangi lazer sistemleri kullanılır?
Epilasyon amacıyla en çok kullanılan lazer sistemleri alexandrite, diode, Nd:yag ve IPL dir. En çok karşılaşılan soru hangi sistemin daha başarılı olduğudur. Her sistemin farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Bu nedenle seçim tüyün rengine, yapısına ve cildin tipine göre yapılmalıdır. Başarılı olabilmek için uygulanan cihazın doğru seçilmesi kadar uygulamanın doğru yapılması önemlidir.
Alexandrite 755nm açık renkli ciltlerde etkilidir. Koyu ciltlerde risk taşır.
Diode lazer 810nm açık ve orta renkli cilt tipinde kullanılabilir.
Nd:YAG 1064 nm koyu renkli hatta bronz ciltlerde bile kullanılabilir.
IPL tam anlamıyla lazer değildir. Ancak lazer sistemlerine benzer etki gösterebilir.
Lazer nasıl uygulanır?
Lazer tedavisi mutlaka konuda eğitimli bir doktor tarafından planlanmalıdır. Hastanın kıl yapısı, cilt tipi, ağızdan veya dıştan kullandığı ilaçlar, hastalıklar, güneş hassasiyeti sorgulanmalı tıbbi durumda bir değişiklik olduğunda doktor bilgilendirilmelidir.
Tedavi uygulanmadan önce cildin üzerindeki tüyler kısaltılmalıdır. Buradaki tüylerin uzun olması hastanın ağrı hissetmesine ve cildin zarar görmesine neden olur. Tedavi öncesi ciltte parfüm, krem, makyaj olmamalıdır.
Tedavi uygulandıktan sonra cildin tahriş edilmemesi, yumuşak temizleyicilerle temizlenmesi, nemlendirilmesi, güneşten korunması gerekirse bazı kremlerin kullanılması önerilir. Uygulama süresi tedavi edilecek alanın genişliğine bağlıdır. Örneğin tüm yüz 5 dk sürerken, bacaklar 30 dakika sürebilir. Bazı uygulamalardan sonra tüylerin dökülmesi 3 haftayı bulabilir. Tedavi sonrasında kişiler günlük aktivitelerine dönebilirler.
Lazer epilasyonun yan etkileri nelerdir?
Doğru yapılan uygulamalarda yan etki yok denecek kadar azdır. Bölgede kısa sürede geçen ödem ve kızarıklık olabilir. Bunların dışında yanık, su toplaması, kabuklanma, ciltte renk değişiklikleri gibi yan etkiler çok seyrektir.