SAÇ KIRILMALARI NASIL ÖNLENİR?

Saç kırılması birçok farklı etkene bağlı görülebilir. Bu konuda saç kuruluğu, saçı sürekli toplamak, stres, ısı, yanlış ürünler, saça çok fazla işlem uygulanması gibi birçok farklı sebep sayabiliriz.

Saç kırılmasının en yaygın nedenleri ve çözümleri

Diyet

Özellikle saç ve cilt sağlığı söz konusu olduğunda, beslenme çok önemlidir. Bazı besinler saçınızın uzamasına yardımcı olur ve hasardan kaynaklanan kırılmaları önler. Günlük diyetinizde yeterince çinko, demir ve folik asit aldığınızdan emin olun.

Yeterli protein ve antioksidan saçı korur.  Bazı vitaminler de saç büyümesine yardımcı olur.

Stres

Stres saçlarda beslenmeyi bozarak saç dökülmesine ve saç kırılmalarına neden olur.  Stresi yönetmek daha sağlıklı saçlar için faydalıdır.

Kuruluk

Saç kuruluğu düşük nem ve fazla ısı gibi çeşitli faktörlerden de kaynaklanabilir. Saçınızı yıkarken sıcak su kullanmanız kurumaya neden olur. Kuru saç daha kolay dolaşır ve kırılır.

Saç uçlarınız kuruysa, şampuanı yalnızca saç derinize uygulayın. Saç kremi kullanımını ihmal etmeyin. Saçınızın ortalarına ve uçlarına bir saç maskesi kullanın.

Saçı ıslakken tarayın. Saçı taramadan önce durulanmayan bir saç kremi uygulayın.

Isı hasarı

Saç kurutma makinenizden, saç düzleştiricinizden veya saç maşanızdan en iyi sonuçları almak için yüksek ısıya ihtiyacınız vardır. Ancak bunları fazla kullandığınızda saça zarar verme riskiniz artar.

Genel ısı hasarını önlemek için, haftada en az bir kez tüm şekillendirme aletlerine ara verin. Şekillendirme aletlerinizden kaynaklanan gerçek ısı hasarını azaltmak için seramik versiyonları seçin.

Isıyı uygulamadan önce saçınızı korumanız da önemlidir. Hasarı en aza indirmek için ısıdan koruyucu sprey kullanın.

Saça uygulanan işlemler ve kimyasallar

Perma, profesyonel düzleştirme ve renklendirme gibi işlemlerin sık yapılması  saçınıza zarar verebilir.

Kalıcı saç boyası saç derinizle etkileşime girerek dermatite neden olabilir. Mümkünse uygulamalar arasındaki süreyi 8-10 haftaya uzatın. Bu arada saçı güçlendirmek için saç maskesi ve doğal yağlardan faydalanın.

Aşırı yıkama

Yağlı bir cildiniz varsa, saç derinizde aşırı sebum üretimi olabilir. Saçınızı gerekenden daha sık yıkama ihtiyacı duyabilirsiniz. Ancak saçı haftada 3 ten fazla yıkamaktan kaçının.

Ayrıca, şampuanı saç derisine saç kremini orta ve uç kısımlara uygulayın.

Saçı hırpalamayın.

Duştan çıktığınızda saçımıza havlu uygulamak doğal bir tepkidir. Ancak bu ovalama hareketi saçınızın ıslak olduğu dönemde zarar verir.

Saçınızdaki suyu ovmak yerine, saçınızın etrafına emici bir havlu sararak bir süre bekletin.

Elastik saç tokaları

Elastik saç tokaları, egzersiz yaparken saçlarınızı yüzünüzden uzak tutmak için olmazsa olmazlardandır.  Saçınız iyi görünmediğinde  veya aceleniz olduğunda kurtarıcı olabilirler.

Saç tokalarıyla ilgili sorun, kafa derinizi ve saç köklerini çekmeleridir. Atkuyruğunuzu her açtığınızda bir miktar saçınızın döküldüğünü bile fark edebilirsiniz.

Bunu, saçınızı sık toplamayarak veya saçınızı çok fazla çekmemesi için kabarıklığınızı biraz gevşeterek düzeltebilirsiniz.

Ayrıca saçınıza zarar verebilecek lastik bantlar yerine gerçek saç tokaları taktığınızdan emin olun.

Yanlış fırçalama ve tarama

Saçınızı çok sık taramak ve fırçalamak saç dökülmesini ve kırılmasını arttırır. Sadece şekillendirirken fırçalamanızı ve taramanız yeterlidir. Kırılmayı önlemek için geniş dişli taraklar kullanın.

Saç kırıklarını düzenli aralıklarla temizletin

Saç kırıklarını belirli aralıklarla kestirin. Kırık uçlar dolaşmayı arttırır saçın daha çok kırılmasına ve dolaşmasına neden olur.

Saçınızın uzunluğuna ve dokusuna bağlı olarak, kuaförünüzü 2-3 aylık aralarla ziyaret edin kırık kısımları temizletin. Saçınızı uzatıyor olsanız bile, hasarlı uçları düzeltmek daha fazla kırılmayı önler ve saç uzamasına katkı sağlar.

Hipotiroidizm

Hipotiroidizm tiroid beziniz yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Tiroidin kendisi küçük olmasına rağmen, vücudunuzda çok önemli görevleri vardır. Metabolizmanızı, kalp atış hızınızı ve hatta saçlarımızı etkiler.

Tiroid hormonu düşük olan kişiler saç kuruluğu ve kaybı fark edebilir. Düşük enerji, ani kilo alımı ve kuru, yıpranmış saçlarınız varsa, tiroid sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Yeme bozuklukları

Yetersiz beslenme durumunda saçlarımızda sorun yaşamamız kaçınılmazdır.

Bu gibi durumlarda, saç kökleri yeni saç üretmek için ihtiyaç duydukları besinleri alamaz. Saç uzaması yavaşlar, dökülme ve kırılmalar artar.

Şale Yılmaz Ankara üniversitesi tıp fakültesini bitirdikten sonra önce klinik farmakoloji daha sonrada Dermatoloji alanında uzmanlığını tamamladı. Deri yaşlanması, antiaging tedaviler, lazer tedavileri, Mezoterapi, dolgu enjeksiyonları, Botoks uygulamaları,kimyasal peeling, aromaterapi, kilo yönetimi ve bölgesel zayıflama konusunda çok sayıda eğitimler aldı. 2005 yılından itibaren kliniğinde bu konularda çalışmalarına devam etmektedir. 2017 yılında iş etiketi ve davranış, profesyonel ve kişisel imaj, renk danışmanlığı, stil danışmanlığı, kurumsal ve kişisel marka yönetimi, sunum ve fasilitasyon eğitimlerini stylecolor-TYP akademie’ de tamamladı. Güzellik, stil, imaj ve yaşam konularında yazılarını bu sayfada sizlerle paylaşmaktadır.
İnternet sitesi http://www.saleyilmaz.com
Yazı oluşturuldu 116

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön