Siyah noktalar
Genellikle yağlı ve karma ciltlerin yaşadığı siyah nokta sorunu oldukça can sıkıcıdır. Yağlı ciltlerde yüzün her yerinde olabilirken, karma ciltlerde daha çok burun, çene ve alın bölgesinde görülür.
Ciltteki ölü derinin ve yağın gözenekleri tıkaması sonucu açık ve kapalı komedon oluşumu görürüz. Kapalı komedonlar beyaz nokta, açık komedonlar ise siyah noktalar şekline görülür.
Siyah noktalar neden olur?
Bazı ilaçlar
Yağlı kozmetikler,
Hormon düzensizlikleri,
Sıcak ve nemli ortam
Aşırı terleme,
Stres
Gibi sebepler siyah nokta oluşumunu arttırır.
Ciltteki siyah noktaların yağlı ve bakımsız görünmesi kişiyi rahatsız eder.
Siyah noktaların temizliği için ürün seçimi önemlidir. Salisilik asit içeren temizleyici ve tonikler aşırı yağı kontrol ederken, ölü hücrelerin de atılmasını sağlar. Bu şekilde cilt daha temiz hissedilir. Ancak bu tarz ürünler hassas ve kuru ciltlerde sorun yaratabilir. Kuruluk, tahriş ve kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle kullanımlarında cilt özellikleri göz önüne alınmalıdır.
Yağlı ve karma ciltler haftada 2-3 kez yumuşak cilt fırçaları kullanılabilir. Temizleyici ile kullanılan fırçalar ciltteki ölü hücrelerin atılmasını, dolaşımın hızlanmasını ve gözeneklerin daha iyi temizlenmesini sağlar.
Cildin temizliğine özen göstermek gerekir. Makyaj temizliği iyi yapılmalı, asla makyajla uyunmamalıdır.
Ayrıca yastık kılıfları, havlular ve cep telefonlarının temizliği de çok önemlidir.
Siyah noktalar nasıl geçer?
Kimyasal peeling uygulamaları bu konuda en sık başvurulan tedavilerdendir. En çok salisilik asit ve glikolik asitler tercih edilir. Bu asitler günlük cilt bakım ürünlerinde de kullanılabilir. Ancak kimyasal peeling için ev kullanım ürünlerine oranla daha yüksek konsantrasyonlarda kullanılır ve bu nedenle etkisi daha güçlüdür. Üst derinin atılması, yenilenmesi sağlanır, yağlanma kontrol edilir ve gözenekler daralır.
Ancak mutlaka uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Yanlış uygulanmalar iz, leke ve enfeksiyon gibi sorunlara neden olabilir.
Siyah noktalara ne iyi gelir?
Siyah noktalar için maske seçimi nasıl olmalı?
Kil maskeleri, ciltteki yağın ve toksinlerin temizlenmesi için çok iyi seçimlerdir. Hafta 1-2 kez yapılan bu uygulamalar ile yağlanma dengelenir ve siyah nokta eğilimi azalır. Aktif kömür maskeleri bir başka alternatiftir. Gözenekleri temizler ve yağlanmayı azaltır.
Ek olarak evde yapabileceğiniz scrub ile haftada 1-2 kez ölü hücreleri uzaklaştırarak daha iyi bir temizlik sağlanabilir.
Non-komedojenik ürünler komedon oluşturmayan ürünlerdir. Gözenekleri tıkamaz ve siyah nokta oluşumuna neden olmaz. Seçtiğiniz ürünlerde bu özelliği arayın nemlendirici, güneş koruyucu ve makyaj ürünlerinin bu özelliklere uygun olmasına özen gösterin.
Siyah noktalar nasıl çıkarılır?
Siyah noktalarınızı evde çıkarmaya çalışmak yapılan en büyük hatalardandır.
İz, kızarıklık ve enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Medikal cilt bakımı yapılarak, siyah noktalar temizlenebilir. Önce mekanik peeling yöntemiyle ölü hücreler uzaklaştırılır. Özel tıbbı cihazlar kullanılarak komedon temizliği yapılır.
Ayrıca sağlıklı beslenme ve bol su içme de her konuda olduğu gibi bu konuda da faydalıdır