Yağlı ciltler için ürün seçimi nasıl olmalı?
Bütün ciltler cildi korumak ve nemlendirmek için sebum üretir. Bazı ciltlerde sebum fazlalığı, yağlanma vardır. Yağlı cilt yapısı geniş gözenekler, yer yer komedon oluşumları, hatta zaman zaman sivilcelerle seyreder. Bu cilt tipinin bakımı zor gibi görünse de doğru ürün seçimiyle güzel sonuçlar alınabilir.
Yağlı cilt yapısı
Hormon değişimleri
Stres
Bazı ilaçlar
Kalıtsal cilt yapısı nedeniyle olabilir.
Yağlı ciltler için ürün seçimi yaparken hangi ürünlere öncelik vermeliyiz?
Yağlı bir cildiniz varsa fazla temizleme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu tarz yoğun temizleyiciler, kurutucular başta sizi rahatlatıp iyi hissettirirken zaman içinde ciltte kuruma ve tahrişine neden olur. Ciltten salgılanan normal düzeydeki yağ koruyucudur. Bunu gereğinden fazla yok edilmesi cildi tahriş edeceği gibi zaman içinde yağlanmayı daha da arttırır.
Bu nedenle her konuda olduğu gibi dengeli olmak daha doğrudur.
Yağlı cilt için kurutucu olması nedeniyle alkol içeren temizleyicilerle karşılaşabilirsiniz. Ancak az önce de belirttiğim gibi cildi aşırı kurutmak istenen bir durum değildir. Fayda sağlamadığı gibi sorunları arttırabilir.
Güneş koruyucu ve nemlendirici kullanmak her cilt tipi için bir zorunluluktur.
Yağlı ciltler bu ürünleri seçerken yağsız, su bazlı ve komedon oluşturmayan özellikleri aramalıdır.
Yine makyaj ürünü seçerken komedon oluşturmayan, gözenek tıkamayan ürünlere öncelik vermek daha sağlıklıdır.
Yağlı cilt bakımında tercih edeceğimiz ürün içerikleri ne olmalı?
Salisilik asit birçok cilt bakım ürününde karşılaşılabilecek bir içeriktir. Ciltteki fazla yağı ve gözeneklerin temizliğini sağlar. Ayrıca komedon oluşumları, akne eğilimleri bu ürünle etkili bir şekilde azalır. Sivilceli ciltlerde bile yatıştırıcı etkileri vardır.
Asit yapıda olmasına rağmen diğer asitlere oranla daha yumuşak özelliktedir. Kullanımı daha kolaydır. Güneş koruma tüm diğer asit içeriklerde olduğu gibi salisilik asit için de önemlidir. Aksi takdirde cilt yenileyici özellikleri nedeniyle lekeye yatkınlık oluşturabilirler.
Glikolik asit AHA ailesinin en popüler üyesidir. Cilt yenileyici özelliklerine ek olarak, fazla yağın temizlenmesi ve komedonların azaltılması konusunda faydalıdır. Bu tarz içerikler temizleyici, tonik veya nemlendirici ürünlerde bulunabilir. Güneş hassasiyeti, tahriş ve kuruluk yapabilir. Kullanımı sırasında güneş koruma önemlidir.
Retinol içeren ürünler ciltteki yağlanmanın dengelenmesi, gözenek genişliğinin ve komedon oluşumlarının azaltılması için çok faydalıdır. Bu içerik cilt tonunu düzenlerken, akne izlerini azaltır. Güneş hassasiyeti yaratması, cilt tahrişi yapabilmesi dikkat edilmesi, gereken durumlardır. Kullanımı sırasında güneş korumaya özen gösterilmelidir.
Azelaik asit hem sivilcenin hem de sivilce izlerinin azaltılması konusunda faydalıdır.
Cilt yenilenmesini hızlandırır, komedon oluşumlarını azaltır.
Eğer akneye eğilim varsa benzoil peroksit kullanımı bu konuda fayda sağlar. Bu içeriğe sahip yıkama jelleri, losyonlar bulabilirsiniz.
Niasinamid yağlı cildi nemlendirmek için tercih edilebilecek en güzel içeriktir. Cilt lekelerini azaltır, cildi nemlendirir ve yağlanmayı dengeler.
Hyalüronik asit nemlendirici içerik olarak genellikle her cilt tipi için sorunsuz kullanılabilen bir içeriktir. Yağlı ciltler için kullanımında da sorun beklenmez.
Yağlı ciltlerin kontrolünde kimyasal peeling veya düzenli cilt bakımı yapılması çok faydalıdır.
Kimyasal peeling ile cilt yağlanması dengelenir, gözenekler temizlenir ve akne oluşumları azaltılır. Oluşmuş akne izleri ve lekeleri varsa azaltılır.
Cilt bakımı uygulamamasının düzenli yapılması cilt gözeneklerinin fazla yağın temizlenmesi için çok faydalıdır. Ek olarak komedon temizliği, ölü hücrelerin atılmasını sağlar.
Bu bakım önerilerine rağmen akne sorunu yaşıyorsanız mutlaka bir dermatoloğa ihtiyacınız olacaktır.
Shea butter, hindistan cevizi yağı, kakao yağı ve lanolin gibi birçok içerik gözenek tıkayıcı olduğundan yağlı ciltler için uygun değildir.