YAŞA GÖRE CİLT BAKIMI NASIL OLMALI?
Cilt bakımıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri hangi yaşta nasıl bir bakımı yapılmasının gerekliliğidir. Aslında cilt bakımında her zaman prensip doğru zamanda doğru ürün seçimi olmalıdır. Ne çok erken başlayarak cildi ürünlerle bunaltmak, ne de gecikerek cildin ihtiyacı olan desteği esirgemektir.
Cilt çevresel şartların etkisiyle, yaşla, stresle, hormonlarla değişime uğrar. Doğal olarak değişen cildin ihtiyaçları da değişir. Bu değişimleri takip etmek, önlemler almak bize sağlıklı ve ışıltılı cilt kazandırır.
Cildin temel bakımı herkes için aynıdır. Temizle, nemlendir, güneşten koru.
Aslında bütün bakım bu temel üzerine oturur.
Temizliği doğru yapılmayan cilt yağ ve nem dengesini sağlayamaz, fonksiyonlarını yerine getiremez. Kullandığınız ürünlerden fayda göremez. Kısacası temizlemediğiniz cilde yaptığınız hiçbir şey fayda etmez.
Nemlendirme olmazsa olmaz basamaktır. Cildin kendini koruması, çevreye karşı dayanıklı olabilmesi için nemlendirici şarttır. Bu aşamada seçeceğiniz içerikler ek faydalar sağlar cildi besler, yeniler.
Güneşten koruyamadığınız cilt hızlı yaşlandığı gibi birçok sorunu da beraberinde yaşar.
Güneşten korunma bebeklikte başlar ve yaşam boyu devam eder. Güneş ışınları cildin en büyük düşmanıdır. Bu açıdan bakıldığında cilt bakımı bebeklikte başlıyor diyebiliriz.
Cilt yaşlanmasında genetik özellikler önemlidir. Bazı ciltler daha geç yaşlanır. Ayrıca iyi beslenme- bol su içme, güneşten korunma, düzenli egzersiz, sigara içmeme, cilde doğru bakma, kilo alıp vermeme, stres kontrolü cilt yaşlanmasına karşı koruyucudur.
Rutin ürün kullanımları ise 12 yaşından sonra başlanabilir.
Bu yaşlarda seçilen ürünler mümkün olduğunca basit ve yumuşak olmalıdır. Kimyasallar açısından zengin ürünler hormon değişimlerinin en yoğun olduğu dönemde, sizi olumsuz etkileyebilir.
Bu yaş grubunda kozmetik kullanımına merak ve ilgi yoğundur. Birçok ürünü denemek, bilinçsiz ürün kullanmak, cildinizde sorunlara neden olur.
Bu dönemde sivilce sorunu yaşıyorsanız mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.
Ciltte yağlanma sorunu varsa jel ve köpük temizleyiciler kullanılabilir.
Yine nemlendiriciler ve güneş koruyucular yağsız ve komedon oluşturmayan ürünlerden seçilir.
20’li yaşların başları cildin en güçlü, en sağlıklı olduğu yaşlardır.
- Cilt, dolgun, pürüzsüz ve sıkıdır. Yağ ve nem oranı dengededir. Kolajen, elastin yapısı sağlıklıdır.
- Bazı ciltlerde ergenlikte başlayan sivilceler devam edebilir.
25’li yaşlardan sonra başta göz çevresi olmak üzere bazı değişiklikler başlar.
- Göz çevresi cildi ince ve hassastır, yaşlanma etkileri en erken burada fark edilir.
- Cilt tipine uygun temizleyici, tonik, su bazlı nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılabilir. Göz çevresi kremleri 25 yaşında sonra başlanabilir. Kullanılan ürünler yoğun içerikli olmamalıdır.
- Tonik kullanımı cildin daha iyi temizlenmesi, gözeneklerin azaltılması konusunda faydalıdır. Ayrıca tonik sonrasında kullanılan cilt bakım ürünlerinin etkisi artar.
- Haftada 1-2 kez arındırıcı peeling ve sonrası nem maskesi uygulanabilir. Arındırıcı peeling ile ciltteki ölü hücreler uzaklaştırılır, gözenekler temizlenir, dolaşım hızlanarak sonrasında kullanılacak ürünlerin etkinliği artar. Bunun sonrasında kullanan nem maskeleri nemi cilde daha iyi ulaştırır. Etkinliği artar.
Cilt kendini yenileyen dinamik bir yapıdır. Erken yaşlarda cilt yenilenmesi hızlıdır. Eskiyen hücreler atılır, yerine sağlıklı genç hücreler gelir, cilt ışıltılı ve canlıdır.
Yaş aldıkça hücre yenileme döngüsü yavaşlar. Ölü hücreler birikir, cilt daha soluk ve mat görünür
Cilt bariyeri genç yaşlarda yeterli düzeydedir. Cilt kendini dış etkenlerden korur. Zamanla bu bariyerde zayıflamalar cildi daha kuru, hassas ve kırılgan hale getirir.
Zamanla renk hücrelerinde değişim olur, koruyuculukları azalır ve lekeler artar. Ciltteki kan dolaşımı da yavaşlar. Dokular yeterli düzeyde beslenemez ve toksinlerini atamaz.
Elastin ve kollajen liflerde ve Hyalüronik asit seviyesinde azalma olur. Buna bağlı çizgi, kırışıklık ve sarkma oluşur, cilt kurur. Cilt altı yağ dokusu azalır. Kemik ve kas yapısında da değişimler olur. Ciltte hacim kaybı görülür.
30’lu yaşlarda değişimler hızlanır.
- Bu dönemde ciltte değişimler daha çok görülmeye başlar, uygun ürün kullanımına ek olarak bazı tedbirler alınmalıdır.
- Antioksidan ürünleri bu yaşlarda başlamak cildi korur ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
- Antioksidan, vitamin içeren nemlendiriciler, yaşlanma karşıtı gece kremleri başlanabilir. Kış aylarında cildiniz için uygunsa retinol kullanımına başlayabilirsiniz.
- Retinol ince çizgi ve kırışıklıkları azaltır. Cildin kolajenini güçlendirir.
- Göz çevresi ve alında başlayan mimik çizgilerine botulinum toksin uygulanabilir. Cildi canlandırmak, çizgileri azaltmak için gençlik aşısı, dolgu, somon DNA, mezoterapi uygulamaları ihtiyaca göre yapılabilir.
- Ciltteki cansız, mat görünüm için lazer veya kimyasal peeling tedavileri önerilebilir.
40’lı yaşlarda cilt bakımı çok önemlidir.
- Ciltte yağ ve nem oranı azalmaya başlar. Bariyer fonksiyonu azalan ciltte kuruluk, matlık, hassasiyet ve yer yer kızarıklık görülebilir.
- Kollajen, elastin ve hyalüronik asit miktarındaki azalmalar hızlanır elastikiyet kaybı ve kırışıklıklar artar.
- Seçilecek ürünler yaşlanma karşıtı (peptid, retinol, AHA) özellikleri daha yoğun ürünler olmalıdır. Kollajen ve hyalüronik asit içeren ürünler kuruluk şikayetini azaltmaya yöneliktir. Gece maskeleri veya nemlendirici sonrası yüz bakım yağları bakım rutinine eklenmelidir.
- Botulinum toksin uygulamaları 4-6 ay aralıklarla yapılabilir. Dolgu uygulamaları hastanın ihtiyacına göre yapılabilir. Radyofreakans ve Hifu elastikiyeti arttırarak cildi sıkılaştırır. Dermapen-dermaroller yine cilt kalitesini arttıracak yöntemlerdir.
- Göz kapağında elastikiyet kaybı ve göz çevresindeki kırışıklıklar için plexr- plazma enerjisi yöntemi uygulanabilir.
50’li yaşlar ve sonrası için cilt bakım önerileri
- 40’lı yaşlardaki sorunlara ek olarak kas ve kemik yapıda değişimler başlar. Özellikle menapoz sonrasında hormonlardaki hızlı değişime bağlı cildin değişimi fark edilir.
- Ameliyatsız estetik uygulamalar bu dönemde de başarılı sonuçlar verir. Ancak beklentisi daha yüksek hastalarda cerrahi tedaviler tercih edilebilir. Yapılacak uygulamalar, sonuçlar ve riskler konusunda bilgi alarak karar verin, doktorunuzla endişelerinizi paylaşın.
- Tedavi seçiminde kişinin beklentileri, cildin durumu göz önüne alınır. Her uygulama herkes için uygun olamayacağı gibi, uygulamaların tedavi başarısı da kişiden kişiye değişir.