yazın yaşanan cilt sorunları- şale yılmaz

YAZIN YAŞANAN CİLT SORUNLARI

Yaz aylarında en sık yaşanan cilt problemleri

Cildimiz çevresel etkenlere son derece açıktır. Bir yandan bizi dış etkenlerden korur, bir yandan çevreyle bağlantımızı sağlar. Mevsim ve hava değişimleri cildimiz için önemlidir. Her mevsim cildin özellikleri ve ihtiyaçları değişir. Ciltte yaşanan sorunlar mevsimlerin etkisiyle artar veya azalır. Yaz mevsimi zamanın çoğunu dışarda geçirdiğimiz. Güneşin ve sıcak havanın etkilerine sıkça maruz kaldığımız zamandır. Ayrıca deniz ve havuz sezonunun açılması her ne kadar keyifli olsa da bazı riskleri beraberinde getirir.

Bu dönemde cildimiz için gelişebilecek sorunlara ve bunlardan kaçınmak için alınacak önlemlere göz atalım.

Cilt bakım ürünlerinizi doğru seçin.

Yazın sıcak ve nemli havanın etkisiyle cilt bazı ürünleri tolere edemez. Bu nedenle yağlı veya kalın yapıdaki kozmetik ürünler sorunlara neden olur. Yaz aylarında yoğun makyajdan kaçınmak ve mümkün olduğunca ince yapıda, su bazlı ürünleri tercih etmek gerekir. Ayrıca farklı ürünleri kat kat uygulamaktan kaçınılmalıdır.

İsilik

Yaz aylarında nem ve sıcaklık artışına bağlı bağlı terleme artar. İsilik ciltte terlemenin fazla olduğu bölgelerde gözeneklerin tıkanmasına bağlı, kırmızı pembe renkli minik kabarcıklar şeklinde görülür. Bu durumdan kaçınmak için serin ortamda bulunmak, sık duş almak ve serin tutacak doğal kumaşlardan hazırlanan kıyafetler giymek faydalıdır.

Güneş yanıklarına dikkat

Bronz bir cildi beğenseniz de bedelinin erken yaşlanma olduğu unutmayın. Ayrıca deride birçok olumsuz değişimin ve kanserin en önemli nedeni yine güneş ışınlarıdır.

Güneş yanıkları kısa sürede alınan yoğun güneş ışınlarına bağlı gelişir. Cilt yanıkları birçok olumsuz etkinin oluşum hızını arttırır. Bu nedenle özenli bir güneş koruma önemlidir. Güneş yanıkları hafiften şiddetliye kadar farklı yoğunlukta olabilir. Hafif durumlarda cildi rahatlatan ürünler ve güneşten kaçınmak yeterliyken, şiddetli durumlarda acil tıbbi destek gerekir. Ten rengi açık kişilerin güneş hassasiyeti fazladır bu kişilerde güneş yanıkları daha kısa sürede oluşur.

Doğru güneş koruyucu seçmek, güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarda olmamak, şapka ve kıyafetlerle fiziksel koruma sağlamak bu konuda faydalıdır.

Güneş lekeleri ve çiller

Bazı ciltler leke ve çil konusunda dezavantajlıdır. Her yaz döneminde cildin güneş gören bölgelerinde lekeler ve çiller artar ve kış aylarında geriler. Bu ciltler için en faydalı önlem iyi bir güneş korumadır. Oluşan leke ve çilleri azaltmak için bazı kremler, kimyasal peeling veya lazer uygulamaları tercih edilebilir.

Güneş alerjileri

İlkbaharda güneş ışınlarının artmaya başlamasıyla cildin güneş gören bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı ve döküntülerin görülmesidir. Her yıl aynı dönemde başlayan bu sorun yaz mevsimi ilerledikçe azalır. Bu sorunun engellenmesi için iyi bir güneş koruma çok faydalıdır. Ancak buna rağmen sorunların devam ettiği durumlarda dermatoloğa başvurarak gerekli desteği almak gerekecektir.

Cilde uygulanan parfüm, deodorant ve cilt bakım ürünleri gibi bazı içerikler güneş duyarlılığını arttırarak, cilt döküntülerine ve lekelere neden olabilir. Yine bazı ilaçlar güneş hassasiyetini arttırarak güneş yanıklarına ve lekelere neden olabilir. Uzun süreli kullanılan ilaçları bu açıdan kontrol etmek ve gerekli durumlarda güneş korumayı arttırmak faydalı olur.

Bakteri ve mantar enfeksiyonları

Yaz aylarında sıcak ve nemli hava terlemeyi arttırarak bazı enfeksiyonlar için ortam hazırlar, ayrıca yazın yüzme havuzları, ortak kullanılan alanlar bu tarz enfeksiyon ajanlarının yayılmasına neden olur. Bu nedenle deniz ve havuz kenarında temizliğe dikkat etmek, terlik giymek, ıslak mayolarla beklememek gibi bazı önlemler almak koruyucu olur. Yüzme havuzlarının temiz olması, havuz sonrası duş alıp, temiz havlularla kurulama ve sonrasında cildi rahatlatan bir nemlendirici kullanmak faydalıdır.

Havuz ve güneşin etkisiyle yaz aylarında cildimiz kurur ve hassaslaşır.

Bu durum ciltte kaşıntı ve tahriş sorunlarını arttırır. Cildi nemlendirmek ve tahrişten korumak faydalıdır. Denize ve havuza girdikten sonra duş almak, cilde uygun bir nemlendirici kullanmak uygun olur. Günlük su tüketimini arttırmak, su oranı yüksek gıda tüketmek faydalıdır.

Böcek ısırmaları 

Çok basit ve geçici olabileceği gibi hayati tehdit edebilecek kadar riskli durumlar olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. 

Isıran böceğin özellikleri göz önüne alınarak gerekli müdahale yapılabilir. Basit ısırmalarda kızarıklık, şişlik ve kaşıntı olur. Bu durumda bölgeyi su, sabunla yıkamak ve soğuk kompres uygulamak yeterli gelirken, alerjik reaksiyonun oluştuğu durumlarda acilen doktora başvurmak gerekir. Kene, akrep ısırıkları mutlaka doktora başvurulması gereken durumlardır. 

Uçuklar

Dudak bölgesinde uçuk şikâyeti sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle güneşin yoğun olduğu yaz ayları bu uçukların daha sık tekrarlayabildiği dönemlerdir. Güneşten korunma ve sağlıklı beslenme bu konuda koruyucudur. Yine de uçuk belirtileriniz başlarsa erken dönemde uçuk kremlerine başlamak problemin sınırlanmasını sağlar.

Şale Yılmaz Ankara üniversitesi tıp fakültesini bitirdikten sonra önce klinik farmakoloji daha sonrada Dermatoloji alanında uzmanlığını tamamladı. Deri yaşlanması, antiaging tedaviler, lazer tedavileri, Mezoterapi, dolgu enjeksiyonları, Botoks uygulamaları,kimyasal peeling, aromaterapi, kilo yönetimi ve bölgesel zayıflama konusunda çok sayıda eğitimler aldı. 2005 yılından itibaren kliniğinde bu konularda çalışmalarına devam etmektedir. 2017 yılında iş etiketi ve davranış, profesyonel ve kişisel imaj, renk danışmanlığı, stil danışmanlığı, kurumsal ve kişisel marka yönetimi, sunum ve fasilitasyon eğitimlerini stylecolor-TYP akademie’ de tamamladı. Güzellik, stil, imaj ve yaşam konularında yazılarını bu sayfada sizlerle paylaşmaktadır.
İnternet sitesi http://www.saleyilmaz.com
Yazı oluşturuldu 116

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön