Son zamanların popüler uygulaması dermaroller pratik olması nedeniyle evde de uygulanmaya başlandı. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda bilinçli olmak doğru şekilde uygulamak çok önemli aksi halde can sıkıcı sorunlarla karşılaşmak kaçınılmaz.

Dermaroller üzerinde çok sayıda iğnenin olduğu silindir şeklinde bir alettir. Cilt yüzeyine uygulanmasıyla çok sayıda mikro kanal açılarak kontrollü bir hasar verilir. Açılan bu kanallar ile uygulanan serum ve losyonların cildin derin tabakalarına ulaşmasını sağlanır. Cilt bu hasarı onarmak için bazı yenilenme mekanizmalarını harekete geçirerek kolajen ve elastini arttırır, cilde dolgunluk verir, ince çizgileri ve cilt yüzeyindeki sorunları azaltır. 

Aslında dermaroller uygulaması cilt gençleştirme, leke tedavisi, akne izleri ve çatlak tedavisi gibi birçok sorunun tedavisi amacıyla kliniklerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kliniklerde kullanılan dermaroller iğnelerinin daha uzun olması, kullanılan tedavi edici losyonların etkinliği ve doktor kontrolünde uygulanması nedeniyle alınan sonuçlar çok daha güvenli ve etkindir.

Evde cilt bakımı uygulamaları pratik ve ucuz olması nedeniyle çok fazla ilgi görüyor. Ancak bu uygulamaların bilinçsiz ve yanlış yapılması fayda yerine can sıkıcı sonuçlara neden olabilir.

Ev için kullanılan dermarollerlar riskleri azaltabilmek amacıyla daha kısa iğne yapısı şeklinde planlanmıştır (0,2 veya 0,5). Bu durum doğal olarak etkinliği azaltır. Ayrıca doktor kontrolünde olmaması ek riskler getirir.

Ciltte herhangi yaralanma potansiyel bazı riskler taşır, bu nedenle dermaroller uygulaması bu riskler bilinerek yapılmalıdır.

Dermaroller nasıl kullanılır?

  • Uygulama sırasında cildin ve dermarollerın temiz olması çok önemlidir. Aksi halde enfeksiyon ajanlarının cilde yayılmasına ve sıkıntılı enfeksiyonlara neden olur. Cilt işlem öncesi iyi bir temizleyiciyle temizlenerek dezenfekte edilmeli. Aynı şeklide dermaroller özel temizleyicilerle temizlenmelidir.
  • Uygulamada sırasında hyalüronik asit, niasinamid, kolajen, peptit veya büyüme faktörleri gibi besleyici ve onarıcı serumlar kullanılmalı. Retinol gibi tahriş edici içeriklerden kaçınılmalıdır.
  • İşlem sonrasında serumlar emildikten sonra sakinleştirici bir nemlendirici ile işlem sonlandırılabilir.
  • Leke açmak amacıyla evde dermaroller uygulaması yapılmamalıdır. Leke son derece hassas davranılması gereken bir durumdur. Evde yapılan bu yöntemle profesyonel olmayan biri kolayca leke artışına neden olabilir.

Evde Yapılan Dermarollerin Zararları Nelerdir?

  • Ciltte sivilce, uçuk gibi enfeksiyonların olması uygulama konusunda risktir. Bu durumlar tedavi edilmeden dermaroller asla kullanılmamalıdır.
  • Ciltte oluşan hasar güneş lekelerine zemin hazırlar, iyi bir güneş koruma yapılması son derece önemlidir.
  • Ayrıca uygulamanın yanlış yapılması, cilt hasarına, kalıcı yara izlerine neden olabilir. 
  • Dermaroller uygulaması haftada 1’den daha sık yapılmamalıdır.
  • Kullanılan dermarollerın kalitesine göre 4-8 uygulamadan fazla kullanılmamalıdır.
  • Uygulama sonrasında 1-2 gün cilt temizliğine özen gösterilmeli, makyajdan uzak durulmalı ve cilt tahriş edici bir başka uygulamadan korunmalıdır.