Günde kaç farklı kozmetik ürünü kullanıyorsunuz?

Yapılan bir çalışmaya göre günde ortalama 7 farklı kozmetik ürün kullanılıyor. Sanırım güzelliğine düşkün bakımlı kadınlarda bu sayı çok daha yüksek.

Modern dünyada kozmetiklerden vazgeçmek imkânsız gibi görünüyor. Bu nedenle kozmetikleri yakından tanımalı ve doğru seçimler yapmalıyız.

Kozmetik alerjileri oldukça sık karşılaşılan sorunlar bazen bunları ayırt etmekte zorlanabiliriz, başka cilt sorunlarıyla da karışabilir. 

Kozmetik Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kozmetik alerjileri, ürün kullanımına bağlı olarak gelişen kaşıntı, kızarıklık, döküntü, pullanma, kuruluk, yanma ve batma gibi sorunlardır.

İki şekilde kozmetik alerjisi görebiliriz. 

İrritan kontak dermatit, içeriğindeki bileşenin cilt tahrişi ile oluşur genel olarak uygulama alına sınırlıdır.

Alerjik kontak dermatit, cildimizin içerikteki maddeye karşı oluşturduğu alerjik reaksiyon söz konusudur. Şikayetler daha yaygın ve şiddetli olabilir.

Ayrıca yine yanlış kozmetik seçimi ciltte sivilce oluşumuna ve lekelerede neden olabilir.

  • Bir kozmetik ürün birçok bileşen içerir, içlerinden sadece biri alerji oluşturabilir. Cildin tepkisi çok hızlı olabileceği gibi çok geçte olabilir.
  • Göz çevresi, boyun ve dudak bölgesi alerji oluşumuna daha yatkın bölgelerdir.
  •  Son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş kozmetikler daha çok alerjiye neden olur.
  • Yeni başlayacağınız ürünü önce dirsek iç yüzüne sürerek deneyin herhangi bir sorun oluşturuyorsa yüze kullanmayın. 
  • Hipoalerjik, dermatologlar tarafından test edilmiştir yazan ürünlerin tamamen güvenilir olduğunu düşünmeyin. Sizde hangi içeriğin alerjiye neden olacağını önceden bilemeyiz.

Kozmetik Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

  • Kullandığınız bütün kozmetikleri not alın. Genellikle yeni başlanan üründen şüpheleniriz, ancak yıllardır kullandığınız bir ürün sonradan probleme neden olabilir.
  • Reaksiyonun ne zaman başladığını ne zaman artıp azaldığını gözlemleyin. Bu şekilde soruna neden olan ürünü bulmak kolaylaşabilir.
  •  En çok soruna neden olan içerikler kokular, koruyucular, renklendiriciler, uçucu yağlar (uçucu yağlardan en çok alerjiye neden olabilecekler çay ağacı, nane ve tarçın uçucu yağıdır.) ve lanolindir. (Lanolin koyun yününden elde edilir ve nemlendirici olarak kullanılır.)
  • Tırnak yapıştırıcılar, ojeler, saç boyaları, duş jelleri, nemlendiriciler, sabunlar, temizlik mendilleri, deterjanlar en çok alerji yapabilen ürünlerdir. 

Kozmetik Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Eğer alerjiye neden olan etkeni tespit etmekte zorlanırsak deri yama testlerinden faydalanabiliriz. Bu testte alerjiye neden olabilecek içerikler küçük kutucuklara konarak cilde yapıştırılır.  Daha sonra bunlar çıkarılarak 24-48 saat sonra bölgede kızarıklık, şişlik, kaşıntı veya su toplama olup olmadığına bakılır.

Kozmetik Alerjisi Nasıl Geçer?

Bu tarz bir şikâyetiniz varsa ürün kullanımı hemen kesilmeli. Alerji olan bölge tahrişten, ovuşturmaktan, aşırı sıcaktan ve soğuktan korunmalı. Ürün kesildikten sonra şikayetler azalarak kaybolur. Ancak devam ederse mutlaka bir dermatoloğa başvurmalısınız.